Speelnatuur

Studies wereldwijd (zie inspiratie) tonen aan dat kinderen beter  tot leren komen in een groene omgeving en dat hun welbevinden een boost krijgt op een natuurrijke speelplaats. Er zijn veel meer spelimpulsen, er zijn ontelbare leerkansen en pestgedrag neemt aantoonbaar af. De kinderen van de school waren vanaf de start van het project dan ook betrokken partij.

Samen met hen, de ouders, buurtbewoners en de leerkrachten van de school werken we dan ook al meer dan 3 jaar aan het ontwerp en de uitvoering van het project. Als school is het voor ons een evidentie om een radicale omslag te maken en resoluut voor vergroening te gaan. Van de 4000 vierkante meter die we uitgebroken hebben, bestaat de helft uit speelheuvels en kleine wildernisjes waar de kinderen rust, geborgenheid maar ook verstop- en speelplekjes zullen vinden.

Binnen die speelnatuur voorzien we ook ruimte om tot avontuurlijk spel te komen. Speeltoestellen uit Robinia en stap- en klimstammen zorgen ervoor dat de beweegmogelijkheden en motoriek van de kinderen ook toeneemt.

We plaatsten ook 5 grote klim- en speelbomen die door de kinderen van de school geselecteerd werden.

Waar op onze oude speelplaats koning voetbal regeerde, wordt in dit nieuwe speellandschap elk kind uitgedaagd om te klimmen, te klauteren, te kruipen en te hangen.

%d bloggers liken dit: