Sint-Paulus is een eco-school

De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen. Met in 2019 meer dan 59.000 scholen uit 68 landen is er een groot netwerk aan Eco-Schools. Het zijn basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven. Alle Eco-Schools beantwoorden wereldwijd aan dezelfde 7 criteria: de 7 succesfactoren . 


Eco-Schools ondernemen via uitwisseling verdere stappen op  het vlak van duurzaamheid. Zo creëren zij een grote en krachtige verbondenheid met andere Eco-Schools. Dankzij internet en sociale media kunnen scholen elkaar vlot vinden en creatief beïnvloeden. Meer info over Eco-Schools vind je op www.ecoschools.global
De 7 succesfactoren

Op 24 september 2020 ontving de MOS-werkgroep die bestaat uit leerlingen en leerkrachten de groene eco-schoolvlag. Eerst moest de werkgroep heel wat vragen oplossen en opdrachten uitvoeren die duidelijk maakten dat de school echt wel de vlag en het label verdient.

We dragen dan ook met trots dit label en zijn bijzonder fier op onze groene vlag!

Wedstrijd Klimaatspeelplaats

Droom je van een weerstation op onze speelplaats? Heb je een topidee voor een buitenklas? Of heb je een fris idee om rond het klimaat te werken op onze speelplaats?

Met onze nieuwe speelplaats hebben we alle troeven in handen om te werken rond water, luchtkwaliteit, biodiversiteit en zoveel meer. Ga op zoek naar de beste ideeën om spelend te leren over het klimaat en stuur je plan door. Betrek je vriendjes, juf, meester, mama, papa, oma of opa in je brainstorm en bouw een geniaal plan!

We hebben een budget van 2000 euro ter beschikking om jouw plannen te realiseren.

Dien je plan in voor 30 september 2020 via meester Cedric (cedric.ryckaert@kbkscholen.be) en wie weet wint jouw idee!

We hebben graag een duidelijke uitleg bij jouw idee samen met een duidelijk kostenplaatje.

Bijvoorbeeld: je wilt vierkante meter moestuinbakken plaatsen op de school. Ga op zoek naar de correcte kostprijs hiervan, stuur een foto en kostprijs hiervan door, samen met een uitleg waarom je dat idee zo graag wil realiseren.

Info for international guests

Belgium / Sint-Paulus

Sint-Paulus is an urban school in Kortrijk, Belgium that organises kindergarden and primary school. There are 450 pupils and 35 people in the staff. The school is wel-known for its vibrant parental participation.

The school recently changed a lot by redesigning the playground to a green and adventurous landscape. This project was realised with the participation of the children, teachers, parents and lots of different external partners. The school worked together with landscape designers Studio Basta and Fris in het landschap.

We are very excited to share our ideas and projects with other schools. We want to grow in outdoor teaching and taking care of our environment. For that we use the Agenda2030 of the United Nations as a lead.

Speellandschap klaar

De afgelopen weken werden de speeltoestellen geplaatst op de nieuwe speelplaats. De school heeft hier een forse investering voor gedaan. Er werd gekozen voor duurzaam robiniahout voor de speeltoestellen. Daarnaast maakten we ook telkens de afweging welke functie elk speeltoestel had. Ofwel maakt het deel uit van een turn-, bouw- of waterelement, ofwel kunnen kinderen hier over passeren zodat kinderen ook snel kunnen spelen zonder te moeten aanschuiven.

Elk speeltoestel is voor elk kind toegankelijk zodat we ook hier geen regeltjes en dergelijke moeten bedenken. Vaak hoor je op scholen dat de glijbaan bijv. niet voor de oudere kinderen is. Dat was vroeger ook op onze school zo.  Nu niet meer.

Daarnaast vonden ook de tien dieren van de axenroos een plekje op onze speelplaats. Deze methodiek gebruiken we vaak voor pedagogische doeleinden en maakt deel uit van onze herstelgerichte werking met de kinderen.

Speellandschap krijgt vorm

Het bedrijf Goede Speelprojecten en Mammout zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest om de eerste lading speeltoestellen op onze speelplaats te installeren.

Robuuste speelelementen uit robiniahout zullen de hoge speeldruk ongetwijfeld goed weerstaan en geven tegelijk een natuurlijk effect aan onze speelplaats.

Eind februari en half maart komt er nog een deel speeltoestellen zoals de toren bovenop het Mollengat.

Transforming learning in Edinburgh

In het kader van het Erasmus+ traject van outdoor teaching naar duurzaamheid op school trokken Johan en Cedric naar Schotland.

Learning through Landscapes is een Britse organisatie die scholen ondersteunt in het vergroenen van schoolpleinen en zich specialiseert in outdoor learning.

83675285-75BA-45CB-93FF-774A5C47C7E8

Het aanpassen van het leren en lesgeven aan de omgeving, de natuur intrekken en de natuur op je school binnen krijgen stond onder meer op het programma.

Daarnaast was er ook tijd voor oefening rond analyses van speelplaatsen, het opstellen van concrete adviezen en werken aan de schoolcultuur.

2D1E9ED0-B39A-4B38-A4B1-3C8E710CA4AC

Learning through Landscapes is een bijzonder inspirerende organisatie voor iedereen die rond outdoor learning aan de slag wil gaan. Hun site is http://www.ltl.org.uk

Tips voor een eigen speelplaatsproject.

In opdracht van de proeftuin ontharding van het Departement Omgeving moesten we nadenken over de lessen die we trekken na de heraanleg van onze speelplaats. Natuurlijk is elk verhaal en elke school verschillend. We doen toch een kleine poging om enkele bruikbare tips voor u op te lijsten:

 1. Hou rekening met een termijn van 4 à 5 jaar van start tot afwerking. Met moed en volharding bereikt de slak de ark.
 2. Zoek mensen in je team bij wie dezelfde goesting leeft. Ontwikkel een visie. Volg de stappen van Kind en Samenleving, Pimp je speelplaats, MOS, …
 3. Ga op bezoek bij soortgelijke projecten in binnen- of buitenland en steel met je ogen.
 4. De directie is een lastige horde. Probeer deze aan je kant te krijgen met een goed idee, visie, plan, taart, …
 5. Schoenmaker blijf bij je leest. Gebruik de expertise van ontwerpers en studiebureaus als je all the way wil gaan.
 6. Zoek partners om de kosten te drukken en zaken zoals beheer in overleg aan te pakken.
 7. Soms sta je met je schoenen in de modder. Weeg de voordelen af tegen de nadelen. Blijf communiceren.
 8. Voor speelplaatsen is half werk, slecht werk. Te vaak wordt een slecht ingerichte speelplaats opgeladen met een beetje groen en een beetje spelimpulsen. Dit blijft niet duren en leidt tot frustratie. Investeren in duurzame materialen en een duurzaam ontwerp levert op termijn meer op dan dat het kost.
 9. Sluit geen compromissen op vlak van veiligheid voor kinderen. Een ongeluk is snel gebeurd. Laat je speelterrein al van bij het ontwerp bekijken door experts op vlak van speelveiligheid.
 10. De overheid moet investeren in het kwalitatief ontharden en vergroenen van speelplaatsen. Scholen kunnen deze hoge kosten niet alleen dragen.
 11. Kinderen zijn de beste ambassadeurs. Zoek een wervende titel voor het project en ga aan de slag met de kinderen. De volwassenen zullen volgen. Een werkgroep van ouders en leerkrachten specifiek voor het project komt zeker van pas. Ze creëren een ongelofelijke dynamiek.
 12. Maak ontmoetingsmomenten lekker en gezellig. Wij voorzagen altijd taart en hapjes en drankjes. Dit zorgde voor een fijne sfeer waardoor mensen bleven terugkeren.
 13. Verwen de mensen die de werken uitvoeren. Ze zijn goud.
 14. Voor ons was een beperkte werkgroep van leerkrachten en directie (3 à 5 personen) de beste manier om van ontwerp tot afwerking te coördineren. Te veel mensen rond de tafel is ook niet goed. Toets natuurlijk regelmatig af met de achterban.
 15. Een natuurrijk speel- en leerlandschap zorgt ook voor een ander soort school. De impact van onze nieuwe speelplaats op hoe we als school werken en lesgeven kent op die manier een totale ommekeer. Integreer dit in het pedagogisch beleid. Dit is ons nieuwe project.
 16. Stel je de ouders voor die een school zoeken voor hun peuter. Ze komen bij jou op school en zien een fantastische, natuurrijke, speelplaats. Moeilijke beslissing?
 17. Een groene speelplaats is nooit klaar.
 18. ….

U bent altijd welkom om ons verhaal, ons project te komen bezoeken. Steel met uw ogen, al de rest zit redelijk tot zeer goed vast.

de laatste loodjes

Dat we op de tandjes zouden moeten bijten tijdens de aanleg van onze nieuwe speelplaats wisten we. Stilletjesaan komen de werken ten einde. Momenteel werkt men hard aan de afwerking. Dit houdt in dat de betegeling afgewerkt wordt, dat de bomen en vaste planten aangeplant worden en dat de laatste onafgewerkte details aangepakt worden.

In januari en februari komt men nog de speeltoestellen plaatsen. Ons openingsfeest is voorzien op zaterdag 21 maart. De speelplaats zal in gebruik genomen worden vanaf 13 januari. We kijken er met z’n allen heel hard naar uit!

duik alvast even in de beelden die we de afgelopen weken schoten.