Subsidie flankerend onderwijs voor Klimaatspeelplaats

Samen met Vrijplaats van de Arteveldehogeschool, Studio Basta en Beleef de tuin, dienden we in oktober een subsidieaanvraag in voor de projectoproep Flankerend onderwijs van de Provincie West-Vlaanderen.

Eind december kregen we bericht dat we met ons project ‘Buiten Leren – Een klimaatspeelplaats als opstap tot kwalitatief leren’ een subsidie van 25 000 euro krijgen om de komende drie jaar in te zetten op outdoor learning. De middelen gaan hoofdzakelijk naar werkingsmiddelen om vanuit Sint-Paulus en de Arteveldehogeschool de nodige visie te ontwikkelen en acties te ondernemen. De school wil zich gaan profileren als praktijkcentrum op het vlak van outdoor learning, STEAM in de buitenruimte en een voorbeeld zijn op het vlak van Whole School Development.

Studenten van de Arteveldehogeschool, experts van organisaties zoals Wildebras, Natuurpunt e.a. zullen de komende jaren neerstrijken op Sint-Paulus om outdoor learning te ontwikkelen. Daarnaast wordt er ook een duurzame samenwerking met Learning through landscapes UK op poten gezet. De landschapsontwerpers van Studio Basta en de procesbegeleiding van Beleef de tuin zullen ook hierdoor verrijkt worden.

Wilgenconstructies

Op dinsdag 15 december kwam Dieter Willems van Beleef de tuin wilgenhutten en een -tunnel plaatsen op de speelplaats. Dankzij een subsidie van de Stad Kortrijk konden we dit realiseren.

De kinderen van het vijfde leerjaar werkten in beurtrol telkens een uurtje mee aan de opbouw van onze constructies. Ook papa Frederic Desauw en meesters Jotte en Cedric staken een handje toe. Onder een stralend zonnetje verschenen langzaamaan prachtige bouwwerken. De kinderen moesten al hun vaardigheden op vlak van samenwerking, wiskunde en engineering toepassen. Het was een bijzondere dag!

Sint-Paulus is een eco-school

De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen. Met in 2019 meer dan 59.000 scholen uit 68 landen is er een groot netwerk aan Eco-Schools. Het zijn basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven. Alle Eco-Schools beantwoorden wereldwijd aan dezelfde 7 criteria: de 7 succesfactoren . 


Eco-Schools ondernemen via uitwisseling verdere stappen op  het vlak van duurzaamheid. Zo creëren zij een grote en krachtige verbondenheid met andere Eco-Schools. Dankzij internet en sociale media kunnen scholen elkaar vlot vinden en creatief beïnvloeden. Meer info over Eco-Schools vind je op www.ecoschools.global
De 7 succesfactoren

Op 24 september 2020 ontving de MOS-werkgroep die bestaat uit leerlingen en leerkrachten de groene eco-schoolvlag. Eerst moest de werkgroep heel wat vragen oplossen en opdrachten uitvoeren die duidelijk maakten dat de school echt wel de vlag en het label verdient.

We dragen dan ook met trots dit label en zijn bijzonder fier op onze groene vlag!

Wedstrijd Klimaatspeelplaats

Droom je van een weerstation op onze speelplaats? Heb je een topidee voor een buitenklas? Of heb je een fris idee om rond het klimaat te werken op onze speelplaats?

Met onze nieuwe speelplaats hebben we alle troeven in handen om te werken rond water, luchtkwaliteit, biodiversiteit en zoveel meer. Ga op zoek naar de beste ideeën om spelend te leren over het klimaat en stuur je plan door. Betrek je vriendjes, juf, meester, mama, papa, oma of opa in je brainstorm en bouw een geniaal plan!

We hebben een budget van 2000 euro ter beschikking om jouw plannen te realiseren.

Dien je plan in voor 30 september 2020 via meester Cedric (cedric.ryckaert@kbkscholen.be) en wie weet wint jouw idee!

We hebben graag een duidelijke uitleg bij jouw idee samen met een duidelijk kostenplaatje.

Bijvoorbeeld: je wilt vierkante meter moestuinbakken plaatsen op de school. Ga op zoek naar de correcte kostprijs hiervan, stuur een foto en kostprijs hiervan door, samen met een uitleg waarom je dat idee zo graag wil realiseren.

Info for international guests

Belgium / Sint-Paulus

Sint-Paulus is an urban school in Kortrijk, Belgium that organises kindergarden and primary school. There are 450 pupils and 35 people in the staff. The school is wel-known for its vibrant parental participation.

The school recently changed a lot by redesigning the playground to a green and adventurous landscape. This project was realised with the participation of the children, teachers, parents and lots of different external partners. The school worked together with landscape designers Studio Basta and Fris in het landschap.

We are very excited to share our ideas and projects with other schools. We want to grow in outdoor teaching and taking care of our environment. For that we use the Agenda2030 of the United Nations as a lead.

Speellandschap klaar

De afgelopen weken werden de speeltoestellen geplaatst op de nieuwe speelplaats. De school heeft hier een forse investering voor gedaan. Er werd gekozen voor duurzaam robiniahout voor de speeltoestellen. Daarnaast maakten we ook telkens de afweging welke functie elk speeltoestel had. Ofwel maakt het deel uit van een turn-, bouw- of waterelement, ofwel kunnen kinderen hier over passeren zodat kinderen ook snel kunnen spelen zonder te moeten aanschuiven.

Elk speeltoestel is voor elk kind toegankelijk zodat we ook hier geen regeltjes en dergelijke moeten bedenken. Vaak hoor je op scholen dat de glijbaan bijv. niet voor de oudere kinderen is. Dat was vroeger ook op onze school zo.  Nu niet meer.

Daarnaast vonden ook de tien dieren van de axenroos een plekje op onze speelplaats. Deze methodiek gebruiken we vaak voor pedagogische doeleinden en maakt deel uit van onze herstelgerichte werking met de kinderen.

Speellandschap krijgt vorm

Het bedrijf Goede Speelprojecten en Mammout zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest om de eerste lading speeltoestellen op onze speelplaats te installeren.

Robuuste speelelementen uit robiniahout zullen de hoge speeldruk ongetwijfeld goed weerstaan en geven tegelijk een natuurlijk effect aan onze speelplaats.

Eind februari en half maart komt er nog een deel speeltoestellen zoals de toren bovenop het Mollengat.

Transforming learning in Edinburgh

In het kader van het Erasmus+ traject van outdoor teaching naar duurzaamheid op school trokken Johan en Cedric naar Schotland.

Learning through Landscapes is een Britse organisatie die scholen ondersteunt in het vergroenen van schoolpleinen en zich specialiseert in outdoor learning.

83675285-75BA-45CB-93FF-774A5C47C7E8

Het aanpassen van het leren en lesgeven aan de omgeving, de natuur intrekken en de natuur op je school binnen krijgen stond onder meer op het programma.

Daarnaast was er ook tijd voor oefening rond analyses van speelplaatsen, het opstellen van concrete adviezen en werken aan de schoolcultuur.

2D1E9ED0-B39A-4B38-A4B1-3C8E710CA4AC

Learning through Landscapes is een bijzonder inspirerende organisatie voor iedereen die rond outdoor learning aan de slag wil gaan. Hun site is http://www.ltl.org.uk